Lakossági kérésre fizetőssé válik a szolnoki Gutenberg téri parkoló

Megosztás

Módosult Szolnok parkolási rendje, mivel a közgyűlés döntésének értelmében a Gutenberg tér tizenöt férőhelyes parkolóterületet I. számú zónás díjszabással fizetőssé tették. A fizetősséget az ott lakók többsége aláírásgyűjtéssel kezdeményezte, mivel a saját járműveikkel nem tudnak az ingatlanuk közelében parkolni.

Fejér Andor alpolgármester előljáróban elmondta, hogy 68 lakás van ezen a részen, hogy ebből mennyi a gépjárműtulajdonos, azt nem tudni. Azok kérték a díjfizetés bevezetését, akik nem tudnak ott parkolni. Ez a döntés kifejezetten az ottlakók érdekében történik. 

Hozzátette, itt van egy magánterület, ahonnan kizártak többeket, ugyanakkor az itt élők előszeretettel használják az ezen kívüli parkolókat, mert egyszerűbb, mint felnyitni a sorompót és kerülgetni a járműveket.

Tizenöt parkolóhelyet alakítanak ki, és 12-13 tulajdonos kérte a parkolási díj bevezetését. 

Szalay Ferenc polgármester hozzátette, lakossági fórumok visszatérő eleme a parkolóhelyek hiánya. Kijelentette, a városban annyi autó van már, hogy az döbbenet.

Ugyanakkor a parkolóhelyek száma meg kevés. 

A fizetős parkolás arról szól, hogy a lehető legtöbben tudjanak parkolni a városban. Az önkormányzat feladata az, hogy a minél többeknek biztosítsák a parkolási lehetőséget. Ha nem így tennének, akkor nagy hibát követnének el. 

A napirendi pont kapcsán szóba került a piaci parkoló helyzete is., Itt ugyanis régóta nem működnek a sorompók, így ott bárki ingyen parkolhat.

A piacnál régóta áll, mint a cövek, a sorompó

A válasz szerint a piaci parkoló elérte műszaki élettartamának határát. Az itt található számítógép javíthatatlanul tönkrement. Egy új gépet kell telepíteni, amit a kivitelező március végével tud teljesíteni. 

A napirendi pont tartalmazta volna azt is, hogy március elsejétől a tisztán elektromos gépjárművek is kötelesek parkolódíjat fizetni. Ezt a javaslatot azonban majd egy későbbi ülésen fogják megtárgyalni.

A helyszínen jártunk

Kint járva a Gutenberg téren egy ottani lakos azt mondta, ő is a kezdeményezők között volt, mert már tarthatatlan volt a helyzet a területen. Sokan érkeztek ide távolról és parkoltak le itt egész napra, hiszen munkahelyük közel esett ehhez a parkolóhoz.

Egy másik lakó megerősítette ezt. Ugyanakkor örül is meg nem is a fizetőssé tételének. Örül, mert végre a belvárosban, egyebek mellett a szerinte  megye- és városházán dolgozók nem ott fognak egész nap állni. Másrészt pedig nem örül neki, mert ahogy hallotta, egy parkolót, mindjárt az elsőt, mozgássérülteknek tartják majd fent.

Mármost a kis utca elején korábban heten is parkolhattak, most már csak öten tehetik ezt meg, de ha egyet elvesznek a mozgássérülteknek, akkor csak négy férőhely jut a többieknek. Miért nem tudták ezt a parkolót szemben, a művárnál kialakítani – tette fel a költői kérdést.

Arról nem is beszélve – tette hozzá -, majd ha busszal érkeznek a várat megtekinteni, azokkal hol fognak parkolni.

Bár ki akarja majd ezt a förmedvényt megnézni – és legyintett.

Itt egy szép nagy, mozgássérülteknek fenntartott parkoló lesz. Nem is tetszik az itt lakóknak.

Kapcsolódó cikkek